marți, 23 aprilie 2013

O lingură şi două cuţite

asta am experimentat în ultima perioadă.

Două lame ruginite găsite la fier vechi, gata conturate, au avut nevoie de o curăţare serioasă, devenind astfel un bun material didactic pentru antrenamentele mele de knifemaking. Am recunoscut pe loc formele şi ornamentele "clasice" ale cuţitelor făcute în cantităţi imense la uzinele patriei comuniste (în cazul de faţă uzina de armament din Cugir, unde, se spune că, meseriaşii erau în stare să îţi execute ... orice: de la banalele pixuri din plexiglas, tacâmuri, până la ... piese de mecanică fină sau de mare precizie).
Lamele astea nu au nimic deosebit: un oţel HSS probabil provenit dintr-o pânză de fierăstrău mecanic, dar cu un tăiş foarte bun, forma tipică pentru acea perioadă... (mi-au adus aminte de anii liceului când făceam practica într-o altă fabrică de tristă amintire: Carbosin Copşa Mică, pe lângă meseriaşii locului), da' numa' bune pentru a-mi exersa talentele de knifemaker pe ele :)
Mâner din lemn de nuc, finisat cu ulei de in.
 
 
 


Şi o lingură...
dintr-o creangă de măr, uscată în pom, mâncată de cari ...
Finisată cu ulei din ... seminţe de dovleac (!)

Satisfacţia cea mai mare este că am reuşit să readuc la viaţă nişte materiale fară valoare, pe care nimeni nu le-a mai băgat în seamă: o creangă aproape putredă şi două rebuturi extrem de ruginite, aruncate la fier vechi cine ştie de când...